
HVERDAGEN HOS OSS
Turdager
Vi har faste turdager hver uke. Småbarna har fellestur en dag i uka, dersom været tillater det blir det dagstur. Da nyter vi lunsjen ute og sover i vogn eller hengekøye. 2- og 3-åringene har felles dagstur med utelunsj og soving i hengekøyer. Dette gjelder ikke i den kaldeste perioden på året, da er vi tilbake til lunsj.
Storbarnsavdelingen har felles dagstur med utelunsj og soving/hviling for de som har behov for det. Skolestarterne har egen turdag i løpet av uka.
Naturen gir rom for et mangfold av opplevelser til alle årstidene, og i all slags vær. Vi prioriterer å være ute i all slags vær slik at barna får erfaring med ulike værtyper og årstider. Hos oss kan både frokost og lunsj nytes ute. Vi har flere bålplasser som er med på å gi oss stemningsfulle opplevelser. Vi legger til rette for at alle barn kan ha hvilestund/sove ute på tur. Til dette har vi tatt i bruk hengekøyer. Barnehagen har soveposer som barna bruker på kalde dager. Vi bruker vårt nærmiljø aktivt - fjæra, skogen, fjell, dalen og Kasfjordvannet. Gjennom korte og lengre turer vil barna få kunnskap om hvordan vi ferdes i naturen, lage mat ute, og få undre seg over naturens skiftninger i de forskjellige årstidene. De får oppleve dyreliv i skog og fjære i vår landsdel, og i vårt nærmiljø.
Mattilbud
Sentralt i vår tanke er at maten skal være så næringsrik og så sunn som mulig. Hos oss serveres det felles frokost, varm lunsj og et fruktmåltid. Dette er høydepunkter på dagen, og vi er matglade voksne og barn som gleder oss til felles måltid med rom for fellesskap og koselige samtaler.
Det serveres varm lunsj hverdag. Det kan være så enkelt som pølse på bål, varme fiskekaker eller ostesmørbrød på tur. Ellers serveres det det fisk flere ganger i uka og hjemmebakte brød. Alt av supper og gryteretter lager vi fra bunnen av. Barna lærer å smøre på si egen brødskive, skjære grønnsaker og frukt, og å være med på å lage hele måltidet. De er med på å dekke bord med duk og blomster, og får være med på å rydde og vaske etterpå.
Hviling
Vi tilrettelegger hver dag for ro, hvile og søvn ut fra hvert enkelt barns behov. De yngste sover i egne vogner som står i vårt vognrom. Eldre barn som trenger å sove gjør dette på madrasser inne på et eget rom. Når vi er på tur sover barna i hengekøyer eller vogner.
Overganger
Barnehagen har egen handlingsplan for tilvenning og overganger innad i barnehagen. Tilvenningsperioden er en veldig viktig del av barnas oppstart i barnehagen. Det er viktig at foreldre og personale samarbeider godt slik at barna skal oppleve overgangen fra hjem til barnehage på en så trygg og stressfri måte som mulig. Dersom det er foreldre som ikke har mulighet til å delta i vår praksis, legger vi til rette for individuell tilvenning av enkeltbarn. Denne planen består av flere deler, da tilvenning skjer på flere områder i løpet av høsten og ellers i året.
Overgangen mellom barnehage og skole
Barnehage og skole har et felles ansvar for å legge til rette for at barn kan ta avskjed med barnehagen på en god måte, glede seg til å begynne på skolen og oppleve at det er en sammenheng mellom barnehage og skole. Barna skal kunne møte likheter og ulikheter ved de to institusjonene med nysgjerrighet og tillit til egne evner og forutsetninger. Det handler om at de eldste barna i barnehagen skal møte et innhold i barnehagen som gir de et godt grunnlag for å begynne på skolen.
Fagområdene er i stor grad de samme som barna senere møter i skolen. Gode opplevelser, erfaringer og læring innenfor disse områdene gir barna et positivt forhold til disse fagene men aller viktigst - gleden ved å utforske verden og motivasjon for å lære mer.
De barna som begynner på montessoriskole, blir direkte forberedt til skolen og vil møte den samme undervisningsmåten som det har hatt i barnehagen. De barna som begynner i ”vanlig” skole vil ha fått et meget godt grunnlag for videre skolegang både når det gjelder kunnskap og evne til konsentrasjon og selvstendighet.
Barnehagen følger Harstad kommunes plan for overgang fra barnehage til skole. Skolebesøk både i vanlig skole og Harstad montessoriskole.
Barn fra barnehagen har 1. rett til plass ved Harstad Montessoriskole.
Barnehagen – hjemmet
Samarbeide mellom personalet og foresatte er en selvfølgelig del av barnehagens arbeid. Vi ønsker derfor å ha et åpent og trygt samarbeid mellom oss og hjemmet. Grunnlaget for dette vil være forståelse, gjensidig åpenhet og tillit mellom barnehagen og de foresatte.
Som Montessoribarnehage er det viktig at vi gir foreldrene kunnskap om montessoripedagogikken. Samarbeid med foreldrene om hva de ønsker å lære mere om vil vi ha løpende diskusjon på. FAU vil være en kanal hvor vi kan få kunnskap om foreldrenes ønsker og behov. Også gjennom den daglige dialogen mellom foreldre og personale kan ønsker fremsettes.
Vi er i en konstant utvikling og har mange planer for hvordan vi kan utvikle dette arbeidet. Blant annet samarbeid med Harstad Montessoriskole.
Åpningstider
Vår åpningstid er mellom kl. 7.00 – 16.45.
Vår kjernetid er mellom 08.30 – 14.30.
Barnehageåret 2023-24 starter 15. august
Barnehagetilbudet er på 11 måneder i året. Det betyr at barnet skal ha ferie i 4 uker hvorav minimum 3 uker sammenhengende i løpet av året. I tillegg kommer 5 planleggingsdager som er en del av foreldrebetalingen. Dette er vedtatt av Stortinget.
Barnehagen har følgende stengte dager.
14 - 18 august 2023 (uke 33)
Fra 23.12 til og med 2. januar 2024
Fredag 10. mai 2024
Dette utgjør 5 feriedager og 5 planleggingsdager.